Tofu

Her geçen yıl Dünya çapında daha popülerleşen Tofu, bitkisel kaynaklardan edindiği yoğun besin değerleri sebebiyle uzun yıllardır Çin ve Japonya'da kullanılmaktadır.

Tofu

Soya loru olarak da bilinen tofu, nagari adlı bir madde ile lor haline getirilmiş soya loruna verilen addır. Nagari maddesi doğal olarak okyanus suyunda ya da kalsiyum sülfat içerisinde bulunur. Limon suyu ya da sirke gibi asidik gıdalar kullanılarak da lor elde etmek mümkündür.

Tofu Çin’de ilk olarak M.Ö. 200 civarında kullanılmaya başlanmıştır. İlk olarak nasıl bulunduğu bilinmese de Çinliler arasında yaygın olan bir söylentiye göre tofu, bir kaza neticesinde bulunmuştur. Çinli bir aşçı pişirilmiş ve püre yapılmış soya fasülyesine tat vermesi için nagari eklemiş ve neticede bugün bildiğimiz tofuyu bulmuştur. Bugün tofu Asya’da çok yaygın bir yiyecektir.

Yemek tariflerinde tofu, her türlü baharatı ve sosu özümsediği için bir çeşit sünger gıda olarak kullanılmaktadır. Kendi başına bir tadı yoktur.

Tofuyu bir tencere çili sosuna koyarsanız çili biberi tadını alır. Kakao ve tatlandırıcılarla kanrıştırırsanız çikolata kremalı bir kek dolgusu elde edersiniz.

Tofu2

Besin Değerleri


Tofu yüksek nitelikli proteinler açısından zengindir. Aynı zamanda iyi bir B vitamini ve demir kaynağıdır. Tofu hazırlanırken lorlaştırma işleminde kalsiyum tuzu kullanılmışsa, tofu mükemmel bir kalsiyum kaynağı haline gelir.

100 gr. tofu porsiyonunda yalnızca 6 gram yağ bulunmasıya kalorisi düşük ancak protein açısından oldukça yüksek değere sahiptir, bir blok tofuda 15gr protein bulunur. Doymuş yağ açısından fakirdir ve kolestrol içermez. Genel olarak tofu ne kadar yumuşaksa yağ oranı da o denli düşüktür. Tofu sodyum kısıtlaması olan diyetler için iyi bir alternatif teşkil eder.

Soya, tofunun ana bileşenidir. Günlük protein ihtiyacı için tam bir kaynaktır, yani diyette gerekli tüm amino asitleri sağlar. Soya fasulyesi ayrıca sağlıklı çoklu doymamış yağlar, özellikle omega-3 alfa-linolenik asit bakımından yüksektir.

Tofuda bulunan soya izoflavinlerinin, HDL veya “iyi” kolesterol seviyelerini artırdığı görülmese de LDL “kötü” kolesterol seviyelerini azaltmaya yardımcı olduğu bulunmuştur.

Çalışmalar günlük soya tüketiminin ağırlık, vücut kitle indeksi ve toplam kolesterol de dahil olmak üzere kardiyovasküler hastalık riski belirteçlerini azaltabileceğini göstermiştir. FDA, kolesterol seviyelerini etkilemek için günde minimum 25g soya proteini takviyesi belirlemiştir.

Hayvansal proteine alternatif olarak tofu tüketmek, LDL kolesterol seviyelerinin düşmesine yardımcı olabilir. Bu da ateroskleroz ve yüksek tansiyon riskini azaltır.

Tofunun Çeşitleri

Sert Tofu: Yoğun ve katı haldedir. Katı formda olmasından dolayı oldukça tuzludur. Tüketirken tuzunu azaltmak açısından esas fermente suyunu dökerek normal suda bekletilmesi gerekmektedir. Sert tofu, şekli bozulmadan kullanılabildiği için küp küp doğranılarak ızgaralarda, kızartmalarda, sebzeli sotelerde, çorbalarda ve salatalarda kullanılır.

Yumuşak Tofu: Krema kıvamında olduğundan kremalı çorbalarda, kremalı soslarda, makarna soslarında, omlet yaparken kullanılır.

İpeksi Tofu: Kaymaksı, mayonez ve hardal kıvamında olduğundan pastacılıkta, kremalarda, pürelerde kullanılır.

Tofu3
Kaynakça
  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/278340#preparation-tips
  2. http://www.taylankumeli.com/besin-bilgileri/tofu-nedir/l
  3. https://harbiyiyorum.com/tofu-nedir/